Witamina C ma niebagatelny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Jej właściwości cenione są szczególnie w okresie infekcyjnym i stanach obniżonej odporności. Nie od dziś mówi się, że witamina C korzystnie wpływa na odporność, i to zarówno w ramach prewencji, jak i w czasie walki z infekcją. Co należy o niej wiedzieć więcej?

Witamina C – właściwości i działanie

Kwas askorbinowy czy też właśnie witamina C to pochodna glukozy i jednocześnie jedna z najlepiej znanych witamin, która wyróżnia się kwaśnym smakiem i białawą barwą. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i jest znana ze swoich właściwości silnie przeciwutleniających, co oznacza, że skutecznie walczy z wolnymi rodnikami. Działanie witaminy C nie ogranicza się jednak wyłącznie do tej funkcji. Kwas askorbinowy to również istotny kofaktor licznych reakcji enzymatycznych, które zachodzą w organizmie człowieka.

Bierze udział w syntezie kolagenu, ma znaczenie dla syntezy neuroprzekaźników i hormonów, a dodatkowo pełni istotną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia. W jakich jeszcze obszarach funkcjonowania organizmu ważna jest witamina C? Odporność i poziom naszej energii również bardzo ściśle są z nią związane, podobnie jak szczelność naczyń krwionośnych czy procesy starzenia się skóry.

Witamina C a odporność organizmu

Już w szkole dzieci dowiadują się o niebagatelnym znaczeniu witaminy C dla układu immunologicznego człowieka. Poważne niedobory kwasu askorbinowego to chociażby szkorbut, który objawia się trudno gojącymi się ranami i wypadaniem zębów. Mechanizmy wpływu witaminy C na odporność nie są jednak jeszcze dokładnie poznane. Za prawdopodobną przyczynę uznaje się to, że kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem, przez co chroni komórki przed skutkami stresu oksydacyjnego.

Wiele badań sugeruje wręcz, że niedobory tego składnika mogą wiązać się z większą podatnością na infekcje. Dodatkowa suplementacja w okresie zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C (np. w czasie choroby) może natomiast złagodzić objawy infekcji, a także przyczynić się do skrócenia czasu jej trwania.

Źródła witaminy C w diecie i nie tylko

Witamina C nie jest syntetyzowana przez organizm, co oznacza, że należy dostarczać ją z zewnątrz, dbając o odpowiednią podaż tej substancji w diecie. Duże ilości witaminy C można znaleźć przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach, w tym np. w papryce, brokułach, natce pietruszki, kiszonkach, owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, a także w cytrusach i truskawkach. Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie człowieka na kwas askorbinowy.

W stanach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C konieczna może być jednak dodatkowa suplementacja – np. produktami marki Farmapol. Ze względu na to, że witamina C wspiera odporność, uzupełnienie jej poziomu może być kluczowe chociażby w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasza dieta nie obfituje w świeże owoce i warzywa, a niesprzyjająca pogoda negatywnie wpływa na naszą odporność. Dodatkowa suplementacja przyda się również w czasie infekcji, gdy układ immunologiczny potrzebuje wsparcia, aby walczyć z chorobą.

literatura