Kwas L-mlekowy to α-hydroksykwas (AHA) otrzymywany dzięki fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus). Jest związkiem naturalnym, ponieważ stanowi metabolit tkanki mięśniowej i skóry. Występuje też w kwaśnym mleku, jabłkach, kiszonej kapuście. Posiada stosunkowo małe cząsteczki, co sprawia, że dobrze przenika przez warstwę rogową naskórka i działa nieco głębiej niż kwasy o większych cząsteczkach.
-
Woda - jest to substancja, która jest rozpuszczalnikiem. Po nałożeniu produktu kosmetycznego na skórę, woda pod wpływem ... "pełen opis"
Polecam
Kwas mlekowy - jest to regulator pH, humektant. Efektem działania AHA na skórę jest jej rozjaśnienie, wygładzenie, spłyc... "pełen opis"
Polecam, ale
Wodorotlenek sodu - substancje stała o właściwościach higroskopijnych (tzn. łatwo wchłania wilgoć). To stężenie ma znacz... "pełen opis"
Polecam, ale
Fenoksyetanol - to konserwant, który działa na zahamowanie rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku, dzięki czemu zapewnia mu... "pełen opis"
Polecam, ale
Konserwant działa na zahamowanie rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku. Dzięki czemu zapewnia mu również określoną stabiln... "pełen opis"
Polecam
Gdzie kupić?
Oceń lub dodaj komentarz
Twój komentarz jest dla nas ważny, daj znać wszystkim co sądzisz o kosmetyku, oceń go i wypisz jego wady i zalety. Ważne! Opinie i komentarze nie są weryfikowane przez administratora.
Twoja ocena
Dziękujemy za Twoją opinię