Lipa to gatunek drzewa szeroko rozpowszechniony w Europie, porastający także rejony Polski. Według niemieckich tradycji ludowych, lipa była traktowana jako święte drzewo zapewniające długie i zdrowe życie. Lipa to duże drzewo sięgająco do 40m wysokości, z charakterystycznymi małymi, jasnożołtymi kwiatami, które zakwitają na przełomie czerwca i lipca. Intensywny, słodki i przyjemny zapach kwiatów lipy przyciąga ogromne ilości pszczół, czego efektem jest smaczny i zdrowy miód lipowy. Spotykane są dwie odmiany lipy – wąskolistna i szerokolistna, które różnią się tylko kilkoma elementami botanicznymi. W obu przypadkach znaczenie lecznicze i pielęgnacyjne mają kwiaty lipy, których właściwości są takie same bez względu na rodzaj botaniczny drzewa. Kwiaty lipy do dziś widnieją w Farmakopei brytyjskiej i niemieckiej jako środek leczniczy zarówno w zastosowaniu wewnętrznym i zewnętrznym. Herbatka z kwiatów lipy stosowana była w medycynie od zamierzchłych czasów, ze względu na jej działanie napotne, przeciwgorączkowe, osłaniające i moczopędne. Właściwości kwiatów lipy wynikają z zawartości licznych flawonoidów, fitosteroli, terpenoidów, garbników, pektyn, osłaniających śluzów, witaminy C i PP, antocyjanin, kwasów fenolowych, olejków eterycznych, soli mineralnych i kwasów organicznych.