substancja, która jest regulatorem pH stosowany do produktów kosmetycznych i preparatów higieny osobistej. Ja osobiście unikam tego surowca w kosmetyku.

Opinia eksperta (Marta Majszyk-Świątek - Safety Assessor, Kosmetolog, Technolog w firmie kosmetycznej oraz doktorantka): Surowiec ten zgodnie z rozporządzeniem nr 1223/2009 może być stosowany w stężeniu do 2,5 %. Jednak ma sporo zastrzeżeń. Nie można używać do z systemami nitrującymi. Minimalna czystość surowca to 99%, którą musi zagwarantować producent. Komponent musi być przechowywany w specjalnych pojemnikach niezawierających azotynów. Surowiec ten jest powszechnie używany w technologii ze względu na kompatybilność z masami i skuteczne działanie przy naprawdę niewielkiej ilości. Zazwyczaj używa się jej od 0,01 do 0,1 % na 100 %, aby odpowiednio wyregulować pH.

literatura