konserwant działa na zahamowanie rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku. Dzięki czemu zapewnia mu również określoną stabilność mikrobiologiczną. Związek ten utrzymuje wyrób kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszczeń, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale również podczas całego okresu ich stosowania.
Opinia eksperta ( dr inż. Marta Pawłowska- Safety Assessor, doktor nauk chemicznych; specjalista w dziedzinie zastosowania nanomateriałów w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych, absolwentka Politechniki Warszawskiej Wydziału Chemicznego i Studiów Podyplomowych PW Chemii Kosmetycznej): Triclosan (wykazuje działanie kancerogenne) – substancja jest zatwierdzona jako środek konserwujący w wybranych produktach kosmetycznych. Jest stosowany w produktach takich jak pasta do zębów, mydło do rąk, mydło do ciała / żele do twarzy puder do twarzy i korektor skazy, produkty do paznokci do czyszczenia paznokci i paznokcie u rąk przed zastosowaniem sztucznych systemów do paznokci i dezodorantu (dezodoranty bez sprayu) w stężeniu do 0,3% oraz w płynie do płukania ust w stężeniu do 0,2%. Ma działanie również antybateryjne. Najnowsze dowody sugerują, że triklosan może odgrywać rolę w rozwoju raka. (Survey of chemical substances in consumer products No. 152, December 2016) (Michael T. Dinwiddie,1 Paul D. Terry,1,2,* and Jiangang Chen1 Int Recent Evidence Regarding Triclosan and Cancer Risk J Environ Res Public Health. 2014 Feb; 11(2): 2209–2217)
Opinia eksperta (Marta Majszyk-Świątek - Safety Assessor, Kosmetolog, Technolog w firmie kosmetycznej oraz doktorantka): Surowiec ten jest dopuszczony do użytku jako konserwant, ale zgodnie z rozporządzeniem 1223/2009 jego maksymalne stężenie w produkcie gotowym nie może przekroczyć 0,3 %. Z punktu widzenia Safety Assessora lepiej jeśli kosmetyk, jest zabezpieczony mikrobiologicznie, niż nie zastosowano żadnych konserwantów. Stosując kosmetyki bez konserwantów bardzo często sami zakażamy masę kosmetyczną, a później nadkażamy swoją skórę. Bardzo dużo część osób z trądzikiem nawet nie wie, że codziennie się dodatkowo nadkaża i pogarsza swój stan. Warto zwracać na to baczniejszą uwagę. Triclosan jest coraz rzadziej stosowany technologicznie ze względu na to, że na rynku są skuteczniejsze produkty, działające w szerszym spektrum pH.