Olej z nasion pomidorów

bogaty jest w kwas linolowy (50-60%), kwas oleinowy (18-26%), kwas palmitynowy (12-15%). Oprócz tego w oleju z nasion z pomidorów znajdują się: kwas palmitooleinowy (0,5 %), stearynowy (3-6 %) i linolenowy (0,5-4 %) a także: tokoferole, karotenoidy, aminokwas lizynę, cynk, żelazo, miedź, mangan. Olej z nasion pomidorów odbudowuje ochronny płaszcz hydrolipidowy, pełni również funkcję naturalnego filtru słonecznego oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne, oraz działa nawilżająco. Dzięki zawartości lizyny wpływa na proces syntezy kolagenu. Zalecany jest szczególnie w przypadku skóry suchej i dojrzałej. Jest pomocny w leczeniu egzem, łuszczycy i innych schorzeń dermatologicznych. Znajduje także zastosowanie jako składnik kosmetyków przeciwsłonecznych.

żródło: https://biotechnologia.pl/kosmetologia/pestki-pomidora-zrodlem-dobroczynnego-oleju,1306

literatura