konserwant działa na zahamowanie rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku. Stosuje się w przemyśle spożywczym. Jeden z bezpieczniejszych konserwantów. Dzięki czemu zapewnia mu również określoną stabilność mikrobiologiczną. Związek ten utrzymuje wyrób kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszczeń, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale również podczas całego okresu ich stosowania.

literatura