Ma zdolność przenikania do warstwy rogowej naskórka. Ułatwia transport innych substancji w głąb skóry. zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej. Otrzymywany jest z ropy naftowej, przez co budzi nieustannie kontrowersje. Może wywoływać podrażnienia i alergie kontaktowe. Nie poleca się stosowania kremów zawierających w swym składzie glikol propylenowy osobom ze skórą wrażliwą, skłonną do alergii, jak również dzieciom.

Opinia eksperta (Marta Majszyk-Świątek - Safety Assessor, Kosmetolog, Technolog w firmie kosmetycznej oraz doktorantka): Te dwa surowce są bardzo powszechnie i chętnie stosowane podczas produkcji kosmetyków ze względu na ich szerokie zastosowanie. Poprawiają one reologię masy, ułatwiają przenikanie składników aktywnych oraz odpowiadają za nawilżenie skóry.  W Rozporządzeniu 1223/2009 nie ma żadnych ograniczeń dla tych surowców.

literatura