Wazelina

jest to substancja, która ma działanie natłuszczajace, po nałożeniu na skórę, tworzy film olkuzyjny ("opatrunek"), który zapobiega ucieczce wody ze skóry (działanie wtórnie nawilżające), działa jedynie powierzchniowo, substancja ropopochodna. WAŻNE -nie powoduje powstawania zaskórników. WAŻNE!  Firmy kosmetyczne używając ten surowiec do kosmetyków muszą znać cały proces rafinowania i muszą udowodnić, że substancja, z której pochodzi, nie jest rakotwórcza -dlatego jest bezpieczna.

Opinia eksperta ( dr inż. Marta Pawłowska- Safety Assessor, doktor nauk chemicznych; specjalista w dziedzinie zastosowania nanomateriałów w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych, absolwentka Politechniki Warszawskiej Wydziału Chemicznego i Studiów Podyplomowych PW Chemii Kosmetycznej): Petrolatum (wazelina)- substancja otrzymywana na drodze destylacji ropy naftowej, polecana do stosowania szczególnie zimą. Nie ma żadnych dowodów na to, że wazelina jest w jakikolwiek sposób szkodliwe dla skóry. Przeciwnie, poprzez tworzenie warstwy okluzyjnej i zapobiega TEWL, zapewnia pośrednio nawilżenie i naprawę uszkodzonej skóry. W przeciwieństwie do niektórych naturalnych produktów, które mogą mieć zmienne składy i nie zostały dokładnie przetestowane, olej mineralny ma stały skład i jest stosowane na ludzkiej skórze tak długo, jak każdy nowoczesny składnik kosmetyczny. W rzeczywistości jest ona nadal używana w wielu najpopularniejszych markach. Bezpieczeństwo wazeliny zostało potwierdzone przez długotrwałe stosowanie oraz liczne badania wskazujące na to, że nie jest czynnikiem wywołującym zakażenia, drażniącym, alergenem. Z pewnością nie jest substancją rakotwórczyą. Jest również składnikiem bazowym w maściach i produktach farmaceutycznych. (Mineral Oil and Petrolatum Safety and Efficacy By Harold Faust, 2012). Rekomenduje do skóry podrażnionej, atopowej, przesuszonej rąk i stóp.

Opinia eksperta (Marta Majszyk-Świątek - Safety Assessor, Kosmetolog, Technolog w firmie kosmetycznej oraz doktorantka): Wazelina, zgodnie z wytycznymi rozporządzenia jest zabroniona do stosowania. Wyjątek stanowi substancja, dla której znany jest cały proces rafinowania i producent może pisemnie udowodnić, że substancja nie jest rakotwórcza. Za bezpieczeństwo surowca odpowiada jego producent. Wazelina jest bardzo mocnym środkiem okluzyjnym. Praktycznie nie przepuszcza wody, przez co używana jest głównie w maściach i kosmetykach „bezwodnych”. Nie stanowi zagrożenia pod względem uczuleń, gdyż tak jak wyżej wspomniano, do produkcji może być dostarczana tylko przebadana wersja.  Wazelina sama w sobie jest bardzo dobrym nośnikiem substancji aktywnych, które potrzebują bazy olejowej.

literatura