wykazuje działanie natłuszczajace. Po nałożeniu na skórę, tworzy film olkuzyjny ("opatrunek"), który zapobiega ucieczce wody ze skóry (działanie wtórnie nawilżające), działa jedynie powierzchniowo, substancja ropopochodna. Może sprzyjać powstawaniu zaskórników (musi być go bardzo dużo w kosmeyku), oraz daje efekt błyszczenia, świecenia się skóry.

Opinia eksperta ( dr inż. Marta Pawłowska- Safety Assessor, doktor nauk chemicznych; specjalista w dziedzinie zastosowania nanomateriałów w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych, absolwentka Politechniki Warszawskiej Wydziału Chemicznego i Studiów Podyplomowych PW Chemii Kosmetycznej): olej parafinowy - bezbarwny olej mineralny, będący mieszaniną prostych i długołańcuchowych węglowodorów. Obecnie parafina jest składnikiem kremów, balsamów, maści, baz pod makijaż, podkładów, a nawet znajduje się w peelingach i tonikach. Jest to skuteczny środek nawilżający skórę, zapewniający okluzję i zmiękczenie. Jego działanie okluzyjne prowadzi do zwiększenia zawartości wody w warstwie rogowej poprzez zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody. Jego działanie ogranicza się w znacznym stopniu do warstw naskórka, a dzięki ograniczonej penetracji jest uważane za bardzo bezpieczny składnik do użytku kosmetycznego. Jest składnikiem bazowym produktów dla skóry atopowej i małych dzieci (A. V. Rawlings and K. J. Lombard, “A review on the extensive skin benefits of mineral oil,” International Journal of Cosmetic Science, vol. 34, no. 6, pp. 511–518, 2012). Rekomenduje do skóry podrażnionej, atopowej, dziecięcej.

Opinia eksperta (Marta Majszyk-Świątek - Safety Assessor, Kosmetolog, Technolog w firmie kosmetycznej oraz doktorantka): Parafina nie ma żadnych ograniczeń co do stosowania w Rozporządzeniu nr 1223/2009. Jest to surowiec bezpieczny jeśli zachowano odpowiednią czystość komponentu. Z technologicznego punktu widzenia jest to bardzo popularny surowiec zarówno w kremach, balsamach jak i peelingach. Na skórze tworzy bardzo zwartą warstwę okluzyjną, która odpowiada za ograniczenie parowania wody ze skóry. Dodatkowo jest tanim surowcem, który nie podnosi zbytnio ceny produktu końcowego. Parafina również bardzo dobrze współpracuje z wieloma emulgatorami i emolintami, co technologicznie jest bardzo pożądane. Mogą zdarzyć się uczulenia na parafinę, ale w czystej postaci. Jeśli produkt zawiera parafinę, nie możemy przypuszczać, że uczulenie czy „efekt zapychania” jest spowodowany głównie przez ten surowiec.

literatura