Kwasy tłuszczowe z oleju palmowego

w swoim składzie znajduje się głównie kwas palmitynowy. Jest to emolient, czyli substancja nawilżająca, zmiękczająca. Substancja ta jest stosowana w pro­duktach do pielęgnacji skóry, aby uczynić ją miękką i jedwabistą. Badania wykazały, że skóra na której umieszczono emolient wykazuje znacznie mniejszą utratę wody niż skóra niepodana jego działaniu. Emolient pełni rolę "opatrunku okluzyjnego" zabezpieczającego skórę przed utratą wody. Emolient naniesiony na skórę powoduje jej zmiękczenie, wygładzenie, czyniąc ją przyjemniejszą w dotyku. Działa wtórnie natłuszczająco, hamując nadmierne odtłuszczanie powierzchni naskórka.

Mam nadzieję, że producent tego surowca wykorzystuje olej palmowy, który pochodzi z certyfikowanych upraw olejowca gwinejskiego, które nie niszczą przyrody. A producent produktu kosmetycznego to sprawdza.

literatura