MieszaninaMieszanina emolientów - substancji tworzących opatrunek na skorze, który ogranicza odparowywanie wody ze skóry z Witaminą E. OLIWA Z OLIWEK - Głównym jej składnikiem jest kwas oleinowy (60-75%), linolowy (14-18%) i linolenowy (~2%) - NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Tworzą na powierzchni skóry film, który ogranicza TEWL. Najważniejszym jest kwas gamma linolenowy (najwięcej jest w oleju z porzeczki czarnej, wiesiołka, górecznika czy czarnuszki siewnej) spaja on strukturę komórki z STEARYNIAN GLICEROLU - (nadaje odpowiednią konsystencję kosmetykom. Jest to emolient, który ma właściwości zmiękczające, aby uczynić skórę miękką i jedwabistą. Emolient pełni rolę "opatrunku okluzyjnego" zabezpieczającego skórę przed utratą wody. Czysty surowiec sprzyja powstawaniu zaskórników).UWODORNIONY OLEJ to składnik nadający odpowiednią konsystencję kosmetykom. Emolient - ma działanie wtórnie nawilżające, czyli ogranicza ucieczkę wody z głębszych warstw skóry (TEWL). GLYCINE SOJA STEROL- Sterole występują naturalnie w naszym sebum jak i cemencie międzykomórkowym w naskórku. Poprawiają naturalne struktury naszego płaszcza hydrolipidowego oraz uszczelniają cement międzykomórkowy, orgraniczając TEWL, czyli mają działanie pośrednio nawilżające. beta-SITOSTEROL - substancja pochodzenia roślinnego, ma działanie podobne do cholesterolu. Stabilizuje emulsję kosmetyczną. Ma działanie przeciwzapalne. TOCOPHEROL- przeciwutleniająca - spowalnia proces starzenia się skóry poprzez wiązanie wolnych rodników, które powstają np. pod wpływem promieniowania słonecznego i dymu papierosowego. Wnika skórę, wzmacnia struktury cementu międzykomórkowego (zmniejsza TEWL) poprzez co nawilża i działa ochronnie. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, uszkodzeniu naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie.
Olea europaea (olive) fruit oil (and) olea europaea (olive) oil unsaponifiables (and) hydrogenated vegetable oil (and) glyceryl stearate (and) glycine soja (soybean) sterols (and) beta-sitosterol (and) tocopherol
Podsumowanie oceny
Ocena składnika (INCI)