Oliwa z oliwek

zawiera kwas oleinowy (60-75%), linolowy (14-18%) i linolenowy (~2%) - NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Tworzą na powierzchni skóry film, który ogranicza TEWL. Najważniejszym jest kwas gamma linolenowy (najwięcej jest w oleju z porzeczki czarnej, wiesiołka, górecznika czy czarnuszki siewnej) spaja on strukturę komórki z cementem międzykomórkowym.

Opinia eksperta Małgorzata Bajerska (specjalista ds. Badawczo-Wdrożeniowych w firmie kosmetycznej, pełni również funkcję technologa, zarówno w zakresie opracowywania nowych receptur, jak i kontroli produkcji): oliwa z oliwek. Należy do emolientów. Zabezpiecza skórę przed utratą nawodnienia. Wytwarza warstwę ochronną - zapobiega przenikaniu  w głębsze warstwy skóry  i wpływowi na jej stan niekorzystnych substancji i czynników środowiskowych. Działa regenerująco i odżywczo. Wygładza skórę, zmiękcza. Zapobiega nadmiernemu łuszczeniu się naskórka oraz jego przesuszeniu. Oliwa z oliwek wykorzystywana jest we wszystkich typach kosmetyków. Poprawia kondycję włosów i skóry. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Wykazuje natychmiastowy efekt nawilżający. Zawiera witaminy: A, E oraz C - silną mieszankę  antyoksydantów. Działa przeciwstarzeniowo, redukuje drobne zmarszczki i spowalnia proces ich powstawania. Może być stosowany przez osoby z wrażliwą skórą. W jej skład wchodzą również witaminy z grupy B, witamina D oraz minerały jak fosfor, żelazo czy potas. Dzięki tak bogatemu składowi tworzy tzw. bombę witaminowo - odżywczą dla skóry. Działa łagodząco i kojąco. Zmniejsza zaczerwienienie podrażnionej skóry.  Wzmacnia również paznokcie.

literatura