Jest to siemię lniane, które w swoim składzie ma dużo cudownych składników aktywnych. W nasionach jest 30-40% tłuszczu, którego głównym składnikiem są: glicerydy kwasu oleinowego (10-18%), linolenowego (23-24%) i linolowego (35-50%) oraz fitosterole i witamina E.  W śluzie są glikozydy, enzymy, fitosterole, fitoestrogeny, witaminy: A,  E i F oraz mikroelementy.
Siemię lniane jest wykorzystywane w kosmetyce naturalnej oraz w produktach kosmetycznych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciw łuszczeniu się skóry, przeciwstarzeniowe oraz pielęgnacyjne.NNKT  czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: Kwas linolowy, gamma-linolowy i oleinowy - uzupełniają struktury cementu międzykomórkowego, chroniąc przed wysuszeniem skóry Śluz natomiast zmiękcza skórę, ale i łagodzi wszelkie podrażnienia i stany zapalne. Świetnie sprawdza się przy cerach trądzikowych, tłustych ale również szorstkich ze zrogowaceniami, a nawet przy łuszczycy.
Jest to wyciąg z nasion lnu zwyczajnego, który w swoim składzie ma dużo cudownych składników aktywnych. W nasionach jest 30-40% tłuszczu, którego głównym składnikiem są: glicerydy kwasu oleinowego (10-18%), linolenowego (23-24%) i linolowego (35-50%) oraz fitosterole i witamina E.  W śluzie są glikozydy, enzymy, fitosterole, fitoestrogeny, witaminy: A,  E i F oraz mikroelementy.
NNKT  czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: Kwas linolowy, gamma-linolowy i oleinowy - uzupełniają struktury cementu międzykomórkowego, chroniąc przed wysuszeniem skóry Śluz natomiast zmiękcza skórę, ale i łagodzi wszelkie podrażnienia i stany zapalne. Świetnie sprawdza się przy cerach trądzikowych, tłustych ale również szorstkich ze zrogowaceniami, a nawet przy łuszczycy.

literatura