składnik kompozycji zapachowej, która dodawana jest do kosmetyku. W wyższym stężeniu może powodować alergie. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza 0,001 % w produkcie niespłukiwanym.
Opinia eksperta (dr inż. Magdalena Sikora - Adiunkt w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, współautorka wielu artykułów w czasopismach zagranicznych oraz kilkudziesięciu patentów i zgłoszeń patentowych, w tym także z zakresu surowców i preparatów kosmetycznych; Członek rady programowej „Świata Przemysłu Kosmetycznego” oraz recenzent „Polish Journal of Cosmetology”): związek o zapachu pomarańczy, składnik kompozycji zapachowych lub aromatycznych, dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach. Potencjalny alergen z listy alergenów zapachowych Jeżeli jego stężenie w produkcie końcowym przekracza: 0,001% dla produktów pozostających na skórze, oraz 0,01% w kosmetykach spłukiwanych, komponent ten należy wymienić w wykazie ich składników. Ze względu na podatność związku na procesy oksydacyjne, liczba nadtlenkowa nie może być wyższa niż 20 mmoli/L, przy czym limit ten dotyczy samej substancji, a nie gotowego produktu kosmetycznego. Najmniej uczulające spośród 26 alergenów związki to: Alpha-Isomethyl Ionone, Amylcinnamyl Alcohol, Anise Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate, Benzyl Salicylate, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool.