Lanolina

jest to wosk zwierzęcy, czyli sebum owiec. Lanolina jest wydzielana jest przez gruczoły łojowe skóry owiec. Jest wyjątkowo obfita i pozostaje na sierści. Po strzyżeniu wełnę się pierze i z wody pozostałej z prania wełny odzyskuje się mieszankę lipidową - lanolinę. To dość specyficzna mieszanina lipidów, zbliżona składem do sebum ludzkiego chociaż występują też duże różnice. W skład lanoliny wchodzi duża grupa związków chemicznych. Są to głównie estry hydroksykwasów ze sterolami (cholesterol, lanosterol), jest tam pewna ilość wolnych steroli (10-12%), niewiele wolnych kwasów, trochę estrów kwasów tłuszczowych z wyższymi alkoholami tłuszczowymi. Obecnie produkuje się lanolinę hipoalergiczną, która może być stosowana w preparatach dla alergików i dzieci oraz w farmacji. Zawiera ona poniżej 3% wolnych steroli.

Lanolina jest doskonałym emolientem, który zmiękcza naskórek i zabezpiecza skórę przed utratą wody. Inną funkcją w kosmetyku lanoliny jest baza samoemulgująca (czyli lanolina + ciepła woda = emulsja). Wolne sterole i wolne kwasy tłuszczowe w lanolinie są emulgatorami emulsji typu W/O. Przez lata lanolina była podstawowym składnikiem kremów.

literatura