otrzymywany z tłoczenia na zimno nasion słonecznika Helianthus annuus. W skład oleju z nasion słonecznika wchodzą: 90% NNKT, 10% nasyconych kwasów tłuszczowych oraz naturalne tokoferole (wit E), lecytyna, woski, karoteny. Olej ten nie pozostawia tłustości na skórze. Działa wygładzająco, przeciwrodnikowo i  przeciwzapalne. Nie powoduje tworzenia się zaskórników. Stosowany w produktach kosmetycznych do skóry mieszanej i tłustej.

literatura