Olej ten jest stosowany głównie jako środek kondycjonujący skórę, czyli pełni rolę "opatrunku okluzyjnego" zabezpieczającego skórę przed utratą wody. Naniesiony na skórę powoduje jej zmiękczenie, wygładzenie, czyniąc ją przyjemniejszą w dotyku. Działa wtórnie natłuszczająco, hamując nadmierne odtłuszczanie powierzchni naskórka. Substancja ta może także być stosowana jako środek zwiększający lepkość kosmetyku.

literatura