zwiększa trwałość kosmetyku, zapobiega zmianom barwy oraz konsystencji produktu gotowego. To związek kompleksujący jony metali. Wspomaga działanie konserwantów.

Opinia eksperta ( dr inż. Marta Pawłowska- Safety Assessor, doktor nauk chemicznych; specjalista w dziedzinie zastosowania nanomateriałów w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych, absolwentka Politechniki Warszawskiej Wydziału Chemicznego i Studiów Podyplomowych PW Chemii Kosmetycznej): Disodium EDTA. EDTA disodowy występuje w wielu produktach jako środek konserwujący, w celu stabilizacji lub w celu zwiększenia działania pieniącego. Jest także używany jako środek chelatujący, co oznacza, że ​​użyty został w celu wytrącenia metali z preparatu. Badania wykazały ze EDTA disodu jest słabo obsorbowane przez skórę, jest wydalany w całości. Może jednak powodować wzrost penetracji przez skórę niektórych składników. Testy podrażnienia skóry i uczulania u świnek morskich przy użyciu EDTA di- i trisodu 0,2 ml i 0,1 ml roztworu 10%, nie spowodowały reakcji alergicznych/ uczulenia. Niektóre badania wykazały toksyczne działanie, takie jak zwiększona przepuszczalność i poważne przekrwienie i krwotok, występujące w jelicie. (Final Report on the Safety Assessment of EDTA, Calcium Disodium EDTA, Diammonium EDTA, Dipotassium EDTA, Disodium EDTA, TEA-EDTA, Tetrasodium EDTA, Tripotassium EDTA, Trisodium EDTA, HEDTA, and Trisodium HEDTA, International Journal of Toxicology 2002 21: 95 )

Opinia eksperta (Marta Majszyk-Świątek - Safety Assessor, Kosmetolog, Technolog w firmie kosmetycznej oraz doktorantka): W rozporządzeniu nr 1223/2009 nie ma ograniczeń co do zastosowania tego surowca. Dodatkowo jest on dodawany do żywności więc nie stanowi zagrożenia. Odpowiada za stabilność i zachowanie koloru przez masę.

literatura