Jest to środek powierzchniowo czynny, co oznacza, że obniża napięcie powierzchniowe produktów kosmetycznych i ułatwia ich równomierne rozprowadzanie. Działa odżywiająco, wygładzająco i ochronnie na włosy. Ułatwia rozczesywanie, zapobiega ich elektryzowaniu się. Jest także obecnie najskuteczniejszą substancją leczącą wszawicę. Reguluje lepkość, stabilizuje pianę, odpowiada za konsystencję produktu. Modyfikuje reologię, zmniejsza lepkość kosmetyku i posiada właściwości nawilżające. W kosmetykach do opalania jest powszechnie stosowana ponieważ nie ulega degradacji pod wpływem UV. Jest substancją filmotwórczą, co oznacza, że tworzy ciągłą warstwę na włosach, skórze i paznokciach. Jest emolientem, więc wykazuje działanie zmiękczające, nawilżające i zapobiega odparowaniu wilgoci.

literatura