Składniki kompozycji zapachowej, która dodawana jest do kosmetyku. W wyższym stężeniu może powodować alergie.Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza 0,001 % w produkcie niespłukiwanym.

Opinia eksperta (dr inż. Magdalena Sikora - Adiunkt w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, współautorka wielu artykułów w czasopismach zagranicznych oraz kilkudziesięciu patentów i zgłoszeń patentowych, w tym także z zakresu surowców i preparatów kosmetycznych; Członek rady programowej „Świata Przemysłu Kosmetycznego” oraz recenzent „Polish Journal of Cosmetology”): Najmniej uczulające spośród 26 alergenów związki to: Alpha-Isomethyl Ionone, Amylcinnamyl Alcohol, Anise Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate, Benzyl Salicylate, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool.

Substancje zaliczane do grupy potencjalnych alergenów zapachowych (ostrzeżenie dla alergików): Amyl Cinnamal, Butylphenyl Methypropional, Cytral, Eugenol, Farnesol, Methyl 2-Octynoate.

literatura