w składzie oleju kokosowego wchodzą triglicerydy kwasu laurynowego, mirystynowego, oleinowego, kaprynowego i kapronowego. Olej kokosowy dodawany do kosmetyków tworzący na powierzchni skóry warstwę okluzyjną (film). Dzięki temu natłuszcza skórę, ogranicza ucieczkę wody przez naskórek, zmiękcza i wygładza. Skóra pozostaje dłużej gładka i miła w dotyku. Wpływa również na cechy kosmetyku - lepszą rozprowadzaność, gęstość, wrażenie kleistości.

Opinia eksperta Małgorzata Bajerska (specjalista ds. Badawczo-Wdrożeniowych w firmie kosmetycznej, pełni również funkcję technologa, zarówno w zakresie opracowywania nowych receptur, jak i kontroli produkcji): olej kokosowy. Należy na najpopularniejszych olei stosowanych aktualnie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Stosowany w pielęgnacji włosów i skóry. Działa kondycjonująco. Zmiękcza skórę. Często stosowany jako olej nośnikowy. Należy do emolientów. Dobrze wchłania się w skórę i włosy. Polecany do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, szorstkiej, łuszczącej się. Jest źródłem NNKT, kwasu laurynowego, kwasu kaprynowego, kwasu mirystynowego oraz kwasu palmitynowego. Należy do emolientów. Działa ochronnie i odbudowująco jako dodatek do kosmetyków do włosów, nie powodując ich obciążenia. Utrzymuje prawidłowy poziom nawilżenia. Silnie regeneruje skórę.

literatura