jest to składnik kompozycji zapachowej, która w wyższym stężeniu może powodować alergie. Zgodnie z rozporządzeniem 1223/2009 jej obecność w kosmetyku musi być uwzględniona w wykazie składników, określonym w art. 19 ust. l lit. g), gdy jej stężenie przekracza: — 0,001 % w produkcie niespłukiwanym — 0,01 % w produkcie spłukiwanym.
Opinia eksperta (dr inż. Magdalena Sikora - Adiunkt w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, współautorka wielu artykułów w czasopismach zagranicznych oraz kilkudziesięciu patentów i zgłoszeń patentowych, w tym także z zakresu surowców i preparatów kosmetycznych; Członek rady programowej „Świata Przemysłu Kosmetycznego” oraz recenzent „Polish Journal of Cosmetology”): związek o zapachu cytrynowym, składnik kompozycji zapachowych lub aromatycznych, dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach. Potencjalny alergen z listy alergenów zapachowych Jeżeli jego stężenie w wyrobie końcowym przekracza: 0,001% dla produktów pozostających na skórze, oraz 0,01% w kosmetykach spłukiwanych, komponent ten należy wymienić w wykazie ich składników. Również ważna, jako ostrzeżenie dla alergików jest kolejna grupa, która obejmuje: Amyl Cinnamal, Butylphenyl Methypropional, Cytral, Eugenol, Farnesol, Methyl 2-Octynoate.