Alkohol cynamonowy

kompozycja zapachowa, może wywoływać alergie. W składzie INCI obecność substancji musi być uwzględniona, gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym 0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Opinia eksperta (dr inż. Magdalena Sikora - Adiunkt w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, współautorka wielu artykułów w czasopismach zagranicznych oraz kilkudziesięciu patentów i zgłoszeń patentowych, w tym także z zakresu surowców i preparatów kosmetycznych; Członek rady programowej „Świata Przemysłu Kosmetycznego” oraz recenzent „Polish Journal of Cosmetology”): związek   o zapachu słodkim, balsamicznym  imitującym woń hiacyntu, składnik kwiatowych kompozycji zapachowych, dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach. Potencjalny alergen z listy alergenów zapachowych Jeżeli jego stężenie w wyrobie końcowym przekracza: 0,001% dla produktów pozostających na skórze,  oraz 0,01% w kosmetykach spłukiwanych, komponent ten należy wymienić w wykazie  ich składników.

Związki średnio alergizujące: Cinnamyl Alcohol, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde.

literatura