jest to składnik kompozycji zapachowej, który może wywoływać alergie.
Opinia eksperta (dr inż. Magdalena Sikora - Adiunkt w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, współautorka wielu artykułów w czasopismach zagranicznych oraz kilkudziesięciu patentów i zgłoszeń patentowych, w tym także z zakresu surowców i preparatów kosmetycznych; Członek rady programowej „Świata Przemysłu Kosmetycznego” oraz recenzent „Polish Journal of Cosmetology”): Związek o zapachu i smaku charakterystycznym dla cynamonu, składnik kompozycji zapachowych lub aromatycznych, dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach. Potencjalny alergen z listy alergenów zapachowych Jeżeli jego stężenie w produkcie końcowym przekracza: 0,001% dla produktów pozostających na skórze, oraz 0,01% w kosmetykach spłukiwanych, komponent ten należy wymienić w wykazie ich składników. Substancje zaliczane do grupy potencjalnych alergenów zapachowych. Generalnie można je podzielić na cztery grupy: związki o silnym potencjale alergizującym do których należą: Cinnamal, Evernia furfuracea Extract, Evernia prunastri Extract, Isoeugenol.