Jest to substancja czynna. Jako emolient zapewnia nawilżenie, natłuszczenie, wygładzenie i zmiękczenie skóry. Pochłania promienie UV i nadaje opaleniznę.  Wykazuje zdolności tonizujące, przeciwbakteryjne, ochronne, antyseptyczne, przeciwzapalne i bakteriobójcze. Działa kojąco, łagodząco, ściągająco i przeciwzmarszczkowo. W produktach kosmetycznych przeznaczonych do włosów symuluje ich porost, wzmacnia cebulki i jest przeciwłupieżowa. Jako przeciwutleniacz hamuje rodnikowe reakcje utleniania, poprawiając trwałość wyrobu. Może powodować reakcje alergiczne.

literatura