Masło shea (masło karite, masło z masłosza, masłosz parka, Vittelaria paradoxa) jest to substancja otrzymywana z orzechów drzewa masłowego rosnącego w Afryce. Ma duże powinowactwo do lipidów naskórka, wzmacnia cement międzykomórkowy, dzięki czemu nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Masło shea zmniejsza TEWL (transepidermalną ucieczkę wody ze skóry). W składzie można znależć prowitaminę A, witaminy F i E oraz kwas oleinowy (40-60%), stearynowy (20-40%), linolowy (4-11%) i inne kwasy tłuszczowe, substancje niezmydlające się (6-8%), estry woskowe. Wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwbaktryjne. Nie alergizuje, może być stosowane na wszystkie partie skóry nawet te najbardziej wrażliwe. Substancje zawarte w maśle shea przyspieszają gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych poparzeń słonecznych. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze 3-4.
Butyrospermum parkii (shea butter)
Podsumowanie oceny
Ocena składnika (INCI)