jest to substancja odpowiedzialna za utrzymanie odpowiedniej wilgoci produktu. Jako konserwant ogranicza rozwój i przetrwanie drobnoustrojów oraz wydłuża czas trwałości produktu. Wpływa też na jego lepkość i jest nośnikiem substancji aktywnej. Jest także rozpuszczalnikiem. Na włosy i skórę działa zmiękczająco, nawilżająco i wygładzająco. W produktach kosmetycznych przeznaczonych do włosów, jako substancja kondycjonująca pielęgnuje, nabłyszcza i ułatwia ich rozczesywanie. Niestety jest komedogenna i może powodować reakcje alergiczne.

Opinia eksperta (Marta Majszyk-Świątek - Safety Assessor, Kosmetolog, Technolog w firmie kosmetycznej oraz doktorantka): Te dwa surowce są bardzo powszechnie i chętnie stosowane podczas produkcji kosmetyków ze względu na ich szerokie zastosowanie. Poprawiają one reologię masy, ułatwiają przenikanie składników aktywnych oraz odpowiadają za nawilżenie skóry.  W Rozporządzeniu 1223/2009 nie ma żadnych ograniczeń dla tych surowców.

literatura