Jest to substancja konserwująca, która hamuje rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku, dzięki czemu zapewnia mu również określoną stabilność mikrobiologiczną. Związek ten utrzymuje wyrób kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszczeń, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale również podczas całego okresu ich stosowania. Pełni rolę rozpuszczalnika i odpowiada za regulacje lepkości kosmetyku. Wykorzystywana w kompozycjach zapachowych nadając przyjemny jaśminowy zapach. W dodatku wykazuje właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Zalecane stężenie subtsancji w produkcji wynosi od 0,2 do 0,8 %. Może powodować reakcje alergiczne.

literatura