Alkohol benzylowy

jest to substancja konserwująca, która hamuje rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku, dzięki czemu zapewnia mu również określoną stabilność mikrobiologiczną. Związek ten utrzymuje wyrób kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszczeń, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale również podczas całego okresu ich stosowania. Pełni rolę rozpuszczalnika i odpowiada za regulacje lepkości kosmetyku. Wykorzystywana w kompozycjach zapachowych nadając przyjemny jaśminowy zapach. W dodatku wykazuje właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Może powodować reakcje alergiczne.

Opinia eksperta (dr inż. Magdalena Sikora - Adiunkt w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, współautorka wielu artykułów w czasopismach zagranicznych oraz kilkudziesięciu patentów i zgłoszeń patentowych, w tym także z zakresu surowców i preparatów kosmetycznych; Członek rady programowej „Świata Przemysłu Kosmetycznego” oraz recenzent „Polish Journal of Cosmetology”): konserwant z listy związków dopuszczonych do stosowania we wszystkich kosmetykach w maksymalnym stężeniu w produkcie końcowym – 1% (Aneks V  - Wykaz konserwantów dopuszczonych do stosowania w kosmetykach). Związek dopuszczony do stosowania  w kosmetykach do celów innych niż hamowanie rozwoju mikroorganizmów w produkcie (Annex III Lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania). Cel ten musi wynikać z prezentacji produktu. Wykorzystywany, jako rozpuszczalnik np. parabenów i innych konserwantów. Stosowany również, jako składnik kompozycji zapachowych. Jeden z 26 alergenów zapachowych. W tym przypadku jego obecność musi być odnotowana w wykazie składników, jeżeli  jego stężenie przekracza:  0,001% w kosmetykach  pozostających na skórze,  lub  0,01% w przypadku produktów spłukiwanych.

literatura