Olejek eteryczny z drzewa różanego

olejek eteryczny z drzewa różanego, otrzymany w procesie tłoczenia nasion róży. Stosowany w kosmetykach jako substancja zapachowa, kondycjonująca włosy i skórę. Olej różany zawiera flawonoidy, kwasy Omega 3, Omega 6 oraz Omega 9, witaminy A, C, D oraz E a także szeroki wachlarz minerałów. Działa regenerująco, uelastyczniająco, stymulująco. Polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej ze względu na właściwości przeciwzmarszczkowe. Można go stosować zarówno przy skórze suchej jak i normalnej i łojotokowej. Przy skórze problematycznej sprawdzi się jako substancja antyseptyczna, przeciwzapalna i łagodząca. Olej różany przywraca prawidłową pracę gruczołów łojowych. Można go stosować także przy skórze suchej, delikatnej oraz podrażnionej.  Nazywany jest olejem młodości. Uznawany jest za jeden z najcenniejszych olejków eterycznych - opinia eksperta: Małgorzata Bajerska (specjalista ds. Badawczo-Wdrożeniowych w firmie kosmetycznej, pełni również funkcję technologa, zarówno w zakresie opracowywania nowych receptur, jak i kontroli produkcji).

literatura