jest to substancja nazywana sokiem ze świeżych liści aloesu. Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, regenerująco i nawilżająco. Idealny surowiec do produktów kosmetycznych gojących, przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczowych.  Zalecany do pielęgnacji skóry z trądzikiem oraz  zrogowaciałych, spękanych stóp i dłoni oraz po goleniu. Występuje w produktach kosmetycznych przeznaczonych do włosów, ponieważ nadaje im puszystość, ułatwia układanie, likwiduje łupież, a także zapobiega ich wypadaniu. Wyciągi z liści aloesu drzewiastego stosowane są też  jako filtry UVB.

literatura