Jest to substancja potocznie nazywana sokiem aloesowym. Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, regenerująco i nawilżająco. Zalecana do pielęgnacji skóry tłustej, z trądzikiem, zrogowaciałych, spękanych stóp i dłoni oraz po goleniu. Występuje w produktach kosmetycznych przeznaczonych do włosów, ponieważ nadaje im puszystość, ułatwia układanie, likwiduje łupież, a także zapobiega ich wypadaniu.

literatura