Uwielbiam ją :) Jest to substancja łagodząca, kojąca i przeciwzapalna oraz wygładzająca. Wykazuje działanie keratolityczne i przeciwtrądzikowe. Wspomaga gojenie się uszkodzeń naskórka i działa zmiękczająco. Neutralizuje drażniące działanie anionowych środków powierzchniowo czynnych, dlatego surowiec ten jest chętnie dodawany do produktów myjących, np. mydła. Alantoinę spotykamy w produktach kosmetycznych takich jak kremy, toniki, płyny do demakijażu, balsamy, preparaty antytrądzikowe i antyuczuleniowe czy preparaty do ochrony przeciwsłonecznej. Kosmetyki z alantoiną są doskonałe dla cery wrażliwej i alergicznej.

Maksymalne stężenie w produkcie wynosi 0,2%.

literatura