olej wytłaczany  z nasion (orzeszków) drzewa orzechowego kukui, który rośnie m.in. na obszarach Azji i Australii. Szeroko stosowany w kosmetyce, w produktach do higieny, w tym w kosmetykach  do kąpieli, produktach myjących, preparatach do golenia, do pielęgnacji skóry oraz włosów. Zastosowanie oleju wynika z jego składu, olej kukui składa się w 35-40% z kwasu linolowego, 24-40% z kwasu linolenowego, 10-35% z kwasu oleinowego i 5-8% kwasu palmitynowego. Odżywia więc on skórę, działa okluzyjnie, poprawia kondycję skóry. Działa przeciwbólowo, przeciwpodrażnieniowo, nawilżająco. Tradycyjnie stosowany jako substancja łagodząca podrażnienia, na skórę po oparzeniu słonecznym. Chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych - opinia eksperta: Małgorzata Bajerska (specjalista ds. Badawczo-Wdrożeniowych w firmie kosmetycznej, pełni również funkcję technologa, zarówno w zakresie opracowywania nowych receptur, jak i kontroli produkcji).

literatura