Jest to konserwant, którego zadaniem jest zahamowanie rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku. Zapewnia mu również określoną stabilność mikrobiologiczną. Związek ten utrzymuje wyrób w stanie pozbawionym zanieczyszczeń, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale również podczas całego okresu ich stosowania. Używany w celu wydłużenia trwałości produktów kosmetycznych. Niestety wykazuje działanie drażniące.

literatura