Masło kakaowe otrzymywane jest z owoców kakaowca Theobroma cacao. By otrzymać masło, ziarna poddawane są procesom fermentacji, suszenia, prażenia, mielenia na miazgę kakaową, a następnie tłoczenia. Pozostałości z tego całego procesu wykorzystywane są do produkcji znanego nam wszystkim kakao. Kakaowiec właściwy spotkamy rosnący w wilgotnych lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Z nasion kakaowca właściwego wytwarza się również kakao oraz masło kakaowe, a z nich znane i lubiane kakaowe napoje, czekoladę i inne słodkości. • masło jest biozgodne ze skórą człowieka • zawiera witaminy, potas, magnez, wapno, żelazo oraz kwas oleinowy • przyśpiesza opalanie - nadaje naszej skórze piękny, naturalny, złoty kolor • łagodzi podrażnienia po opalaniu, natłuszcza • nie powoduje alergii • dobrze się wchłania • świetnie nadaje sie do masażu • w składzie znajdziemy: wolne kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, kwas stearynowy, oleinowy, kwas linolowy), sterole roślinne oraz tokoferole • polecane do skóry suchej, łuszczącej się i swędzącej • stosowany do masażu całego ciała • sprawdzi się do nawilżenia spierzchniętych ust • niezawodny przy pielęgnacji zrogowaciałych pięt i łokci • chroni włosy przez niekorzystnym wpływem promieni słonecznych • dla kobiet w ciąży - zapobiega powstawaniu rozstępów • eliminuje zmarszczki pozostawiając skórę gładką i pełną blasku • ujędrnia i wygładza skórę • powszechnie stosowana do produkcji mydła