Pestki winogron, które służą w produkcji oleju, pozyskuje się na drodze ekstrakcji nasion stanowiących produkt odpadowy przy produkcji wina. Dlatego jeśli w ramach relaksu raczysz się kieliszkiem trunku, bez wyrzutów sumienia możesz robić to nadal. Przez setki lat pestki nie były wykorzystywane – dopiero dziś, dzięki rozwiniętej technologii, możemy pozyskiwać oleje nawet z tak mało oleistych produktów. Cieszymy się, że tak się stało. Odkryto bowiem niebanalny wpływ tego oleju na skórę, między innymi dzięki ogromnej zawartości kwasu linolowego oraz witaminy E, która jest doskonałym antyutleniaczem, opóźniającym procesy starzenia. W jego składzie znajdziemy także witaminę B6, lecytynę, flawonoidy, resweratrol oraz szereg minerałów. Olej z pestek winogron sprawdzi się w pielęgnacji skóry normalnej, tłustej, delikatnej, dojrzałej oraz trądzikowej.