Co roku, dokładnie 5 maja, w meksykańskie święto Cinco de Mayo spożycie awokado bije rekordy popularności. W Ameryce Środkowej cieszy się uwielbieniem już od wieków – Aztekowie nadali mu nazwę masła puszczy, Inkowie wierzyli, że ma wpływ na miłość. Awokado, ze względu na swoją chropowatą, ciemnozieloną skórkę nazywany gruszką aligatora przypłynął do Europy w siedemnastym wieku. Dziś na jego punkcie szaleje świat. Nadaje się do jedzenia na surowo – a jasnozielony olej tłoczony z jego owoców posiada niezwykłe właściwości. Olej Avocado, ze względu na swoje właściwości regenerujące, nawilżające oraz odżywiające szczególnie polecamy do pielęgnacji cery suchej i odwodnionej, dojrzałej z oznakami starzenia, zniszczonej. Ponieważ szybko się wchłania, nie zatyka porów i wykazuje właściwości kojące zalecany do cery z trądzikiem, egzemą, łuszczycą.