Fani czekolady mogą zacierać ręce. Nie ma chyba nic lepszego niż zajadanie się ulubionymi słodyczami i jednocześnie nakładanie na ciało jednego z głównych składników smakołyku. W czasach prekolumbijskich nasiona kakaowca, z których uzyskuje się masło, traktowany był jako środek płatniczy, równie cenny jak złoto. Przeczytaj, jak można go stosować i rozpłyń się w relaksującym działaniu masła o nieziemskim, czekoladowym zapachu. Masło kakaowe w temperaturze pokojowej przyjmuje postać stałą. Topnieje w temperaturze 38 stopni Celsjusza, dlatego przed użyciem polecamy rozpuścić go w kąpieli wodnej. Jak je stosować? stosowany jako balsam do ciała i krem do twarzy skutecznie ochroni skórę przed wysuszeniem spowodowanym działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych takich jak wiatr i mróz, złagodzi podrażnienia spowodowane poparzeniem, jest całkowicie hipoalergiczny – kobiety w ciąży bez obaw mogą stosować go jako środek przeciw rozstępom, a po narodzinach dziecka sprawdzi się jako produkt pielęgnujący skórę noworodka, może być stosowany codziennie jako zamiennik kremu do twarzy, balsamu do ciała i serum; perfekcyjnie nawilży, uelastyczni i wygładzi skórę, a dzięki zdolnościom antyoksydacyjnym zapobiegnie procesom starzenia się skóry, regularnie wcierany we włosy i pozostawiony na pół godziny silnie je nawilży i powstrzyma przed powstawaniem łupieżu, masło kakaowe to także świetny nośnik perfum – miejsce, które zwykle spryskujesz zapachami posmaruj odrobiną masła, a będą się utrzymywać dłużej na ciele.