Awokado (Persea Gratissima) - drzewo avocado, charakterystyczne dla ciepłych rejonów Ameryki, obecnie spotykane również w Hiszpanii i Izraelu. Owoce awokado zawierają dużą pestkę i zielony, jadalny miąższ, który nie jest słodki, ale zawiera komplet witamin, minerałów i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Są to nietypowe owoce, bogate w zdrowe tłuszcze, a nie węglowodany. Oferowany Olej z awokado EKO jest wytłaczany na zimno z miąższu ekologicznych owoców awokado. Jest olejem naturalnym i niefiltrowanym, dlatego posiada wyraźne, ciemnozielone zabarwienie i osady miąższu. Jest to olej bardzo treściwy, który może tężeć w niższej temperaturze. Zapach oleju jest zaliczany do tzw. zielonych zapachów, jest on charakterystyczny dla dojrzałych owoców awokado. Olej z awokado jest olejem bardzo odżywczym i regenerującym. Zawiera on komplet witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 - kwas foliowy), witaminę A w postaci karotenów, witaminę E, C, D i K. Dodatkowo zawiera również komplet minerałów (magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk). Jest to olej bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-9 i Omega-6, które wzmacniają naturalną barierę ochronną skóry, dzięki czemu skóra sucha i zniszczona ulega regeneracji i nie traci wilgoci. Zielony kolor, olej z awokado zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu, zielonemu barwnikowi. W pielęgnacji skóry, chlorofil działa antyoksydacyjnie, czyli pomaga zwalczać wolne rodniki, jak również wykazuje on działanie antybakteryjne i gojące, dzięki temu olej z awokado działa przeciwzapalnie i gojąco na skórę. Olej z awokado EKO polecany jest przede wszystkim do skóry suchej, zniszczonej, łuszczącej się, z egzemami. Działa on jak odżywczo-kojący kompres na skórę. Olej ten może być także stosowany jako kompres na zniszczone i suche dłonie. Stosuje się go również do masażu ciała oraz jako odżywkę do suchej skóry głowy oraz w celu stymulacji porostu włosów.