Pszenica samopsza (Einkorn) to najstarszy gatunek pszenicy uprawiany już w erze paleolitycznej (10.5 tysięcy lat temu). Zgodnie z danymi naukowymi, pszenica samopsza jest, w porównaniu z popularną pszenicą zwyczajną, dużo bardziej bogatsza w związki odżywcze oraz lepiej tolerowana przez osoby uczulone na gluten. Ekstrakt z pszenicy samopszy zwrócił uwagę kosmetologów ze względu na wysoką tolerancję nawet przez osoby uczulone na gluten oraz bogactwo związków aktywnych i cenne właściwości. Pszenica samopsza zawiera unikalny peptyd o silnych własnościach antyoksydacyjnych i rewitalizujących skórę. Peptyd ten naśladuje działanie glutationu, enzymu, występującego naturalnie w naszych organizmach, który zwalcza wolne rodniki oraz sprzyja eliminacji toksyn. Dodatkowo peptyd obecny w pszenicy samopszy hamuje postępujący z wiekiem proces glikacji, który powoduje niszczenie białek podporowych skóry i przedwczesne starzenie, objawiające się utratą elastyczności oraz zmniejszeniem zdolności regeneracyjnych skóry. Pszenica samopsza jest również bogata w karotenoidy i wtaminę A. W porównaniu z pszenicą zwyczajną, pszenica samopsza zawiera 35 razy więcej witaminy A oraz 4 razy więcej beta-karotenu i luteiny, substancji o zdolnościach przeciwrodnikowych, które chronią przed działaniem promieniowania UV i zniszczeniami posłonecznymi. Luteina to karotenoid, który chroni skórę również przed światłem niebieskim emitowanym w dużej ilości przez świetlówki. Zgodnie z badaniem z 2010 r. (J. of Cosmet. Dermat., Czerwiec 2010) ekstrakt z pszenicy samopszy stosowany zewnętrznie, stymuluje produkcję kolagenu i poprawia jędrność skóry. Dodatkowo pszenica samopsza jest bogata w związki odżywcze - białka, lipidy, witaminy z grupy B i minerały (żelazo, fosfor, potas, cynk, mangan), które regenerują i nawilżają skórę suchą i odwodnioną. » Hydrolat z pszenicy samopszy EKO polecany jest dla cery suchej, szorstkiej, odwodnionej, tłustej-przesuszonej, zniszczonej, dojrzałej, z pierwszymi lub zaawansowanymi zmarszczkami oraz obniżoną elastycznością.