Czarna porzeczka to krzew z rodziny agrestowatych, typowy dla klimatu umiarkowanego Europy i Azji, który wydaje jadalne, czarne owoce o charakterystycznym smaku i zapachu. Owoce i liście czarnej porzeczki są szczególnie bogate w witaminę C, dodatkowo zawierają witaminy z grupy B (w tym pantenol-witaminę B5) oraz minerały, głównie fosfor, potas i żelazo, a także osłaniające śluzy, garbniki i pektyny, olejki eteryczne i nawilżające polisacharydy. Olejki eteryczne odpowiadające za typowy zapach czarnej porzeczki to głównie alfa-pinen, geraniol oraz D-limonen, który posiada właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne oraz hamuje aktywność enzymu elastazy, tym samym zapobiega degradacji elastyny, białka, które razem z kolagenem odpowiadają za sprężystość i jędrność skóry. D-limonen zwiększa także przyswajalność koenzymu Q10. Czarna porzeczka, a zwłaszcza jej liście, zawierają również szeroką gamę bioflawonoidów, w tym antocyjaniny i taniny (pochodne kwercytyny, rutyny, izoramnetyny, delifinidyny). Związki te są silnymi inhibitorami wolnych rodników, hamują działanie enzymów wyzwalających procesy zapalne w skórze, zmniejszają przepuszczalność naczynek i wspomagają walkę z przebarwieniami. Bioflawonoidy mają także korzystny wpływ na efektywność witaminy C (kwas askorbinowy), poprzez zwiększenie jej przyswajalności i stabilności.