Truskawki zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce są doceniane za aromat oraz bogactwo składników odżywczych, w tym głównie substancji walczących z wolnymi rodnikami. Owoc truskawki stanowi koncentrat antyoksydantów i składników pielęgnacyjnych. Jest on bogatym źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), której działanie i stabilność są wzmocnione naturalną obecnością licznych antyoksydantów z grupy bioflawonoidów, antocyjanin oraz kwasów fenolowych, w tym kwasu elagowego, o intensywnym działaniu przeciwrodnikowym oraz chroniącym DNA komórek. Dzięki obecności tych składników, hydrolat truskawkowy ma działanie antyseptyczne, łagodzące, wpływa korzystnie na naczynka i poprawia koloryt skóry. Dodatkowo zawiera on regenerujące witaminy (A, E, B9-kwas foliowy), minerały (potas, wapń, magnez, mangan, żelazo), kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, salicylowy) o lekkim działaniu rozjaśniającym i wygładzającym skórę oraz nawilżające cukry, pektyny i liczne aminokwasy. Hydrolat truskawkowy to naturalna woda roślinna, otrzymywana ze świeżych owoców truskawki uprawianych na terenie Francji, z rodzaju Fragaria Ananassa i odmiany gariguette. Proces ekstrakcji przeprowadzany w odpowiednio niskim ciśnieniu, pozwala na wydobycie odżywczej wody będącej składnikiem każdej komórki roślinnej, przy jednoczesnym zachowaniu związków lotnych, które odpowiadają za aromat charakterystyczny dla owoców truskawki. Hydrolat truskawkowy zaliczany do wód owocowych, cechuje się wysoką jakością i stabilnością mikrobiologiczną oraz kwasowym pH.