Olej z pestek Arganu bardzo dobrze sparwdza się przy cerach suchych i bardzo suchych. Zawiera kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, bardzo dużą ilość tocopherol = Vit. E (620-637 mg/kg) stąd chroni przed działaniem wolnych rodników. Nie zawiera kwasu gamma-linolenowego, który jest zbawienny dla skóry, łączy korneocyt z cemnetem międzykomórkowym. Może być komedogenny w przypadku cer tłustych i   trądzikowych. Wykazuje zdolności redukcji tkanki tłuszczowej. Substancja ta jest przeciwzmarszczkowa, wygładzająca, zmiękczająca i wzmacnia naczynia krwionośne. Działa kojąco, łagodząco, natłuszczająco i nawilżająco. Ma zastosowanie ochronne. Tworzy film, czyli ciągła warstwę na włosach, skórze lub paznokciach. W produktach kosmetycznych przeznaczonych do włosów działa odżywczo, przeciwłupieżowo, stymuluje ich porost i wzmacnia cebulki.

literatura