Olej arganowy uzyskiwany jest z orzechów drzewa arganowego od setek lat. Właściwości „złota Berberów” docenili producenci licznych kosmetyków, dodając go do swoich produktów. Warto jednak samemu sięgnąć do źródła i zaopatrzyć się w czysty olej arganowy kosmetyczny, szczególnie gdy mamy do czynienia z dojrzałą, suchą, trądzikową lub wrażliwą skórą. Oferujemy Państwu nierafinowany kosmetyczny olej arganowy, tłoczony na zimno, bez dodatków, dzięki czemu zachowuje cenne składniki odżywcze. Jakość oleju potwierdzona certyfikatem ECOCERT. Kosmetyczny olej arganowy posiada chrakterystyczny, lekko gorzkawy zapach, który jednak po aplikacji na skórę szybko się ulatnia i nie jest wyczuwalny. Może on posłużyć do nacierania całego ciała albo być stosowany miejscowo: na usta, twarz, dekolt i szyję, na dłonie i paznokcie, na skórę głowy, włosy lub ich końcówki, na wysuszone kolana i łokcie, na miejsca dotknięte egzemą. Jak działa? Za sprawą wysokiej zawartości witaminy E i innych przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (do 80% - Omega 3, 6, i 9) wzmacnia cement międzykomórkowy, dzięki czemu pomaga organizmowi zachować odpowiednie nawilżenie skóry, włosów i paznokci. Ponadto reguluje wydzielanie i jakość sebum skóry, co chroni ją nie tylko przed wysuszeniem, ale i powstawaniem stanów zapalnych związanych z nieprawidłowym jej natłuszczeniem (dlatego polecany jest też do cery trądzikowej). Nie jest zaś tajemnicą, że odpowiednio nawilżone komórki to jędrna i elastyczna skóra, mocne włosy i paznokcie, delikatne usta.