Konserwant działa na zahamowanie rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku. Dzięki czemu zapewnia mu również określoną stabilność mikrobiologiczną. Związek ten utrzymuje wyrób kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszczeń, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale również podczas całego okresu ich stosowania. Konserwant ten może wywoływać alergie.

Opinia eksperta ( dr inż. Marta Pawłowska- Safety Assessor, doktor nauk chemicznych; specjalista w dziedzinie zastosowania nanomateriałów w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych, absolwentka Politechniki Warszawskiej Wydziału Chemicznego i Studiów Podyplomowych PW Chemii Kosmetycznej): Sodium Hydroxymethylglycinate (substancja, która może uwalniać formaldehyd) Hydroksymetyloglicynian sodu (SHMG) jest środkiem konserwującym stosowanym w wielu dostępnych w handlu produktach, w tym szamponach, odżywkach, mydłach, nawilżaczach, aerozolach do ciała, chusteczkach dla niemowląt, sprayach do pomieszczeń, środkach czyszczących i pestycydach. Jest to klasa substancji chemicznych znanych jako środki konserwujące uwalniające formaldehyd. Warto zauważyć, że członkowie tej klasy są związani z alergicznym kontaktowym zapaleniem skóry, prawdopodobnie ze względu na uwolniany formaldehyd. Badania nad SHMG u zwierząt wykazały potencjalne uczulenie i zapalenie skóry, a pacjenci z alergią na formaldehyd powinni unikać tego typu związków chemicznych. (Su-Young Kim, MD, PhD, Natasha Babar, BA, Emilia Laura Munteanu, PhD, Anna Takaoka, PhD, Mariya Zyablitskaya, MD,Takayuki Nagasaki, PhD,Stephen L. Trokel, MD, David C. Paik, MD, Evaluating the Toxicity/Fixation Balance for Corneal Cross-Linking With Sodium Hydroxymethylglycinate (SMG) and Riboflavin-UVA (CXL) in an Ex Vivo Rabbit Model Using Confocal Laser Scanning Fluorescence Microscopy, Cornea, Volume 35, Number 4, April 2016)

Opinia eksperta (Marta Majszyk-Świątek - Safety Assessor, Kosmetolog, Technolog w firmie kosmetycznej oraz doktorantka): Surowiec ten jest dopuszczony do użytku jako konserwant, ale zgodnie z rozporządzeniem 1223/2009 jego maksymalne stężenie w produkcie gotowym nie może przekroczyć 0,5 %. Z punktu widzenia Safety Assessora lepiej jeśli kosmetyk, jest zabezpieczony mikrobiologicznie, niż nie zastosowano żadnych konserwantów. Stosując kosmetyki bez konserwantów bardzo często sami zakażamy masę kosmetyczną, a później nadkażamy swoją skórę. Bardzo dużo część osób z trądzikiem nawet nie wie, że codziennie się dodatkowo nadkaża i pogarsza swój stan. Warto zwracać na to baczniejszą uwagę.

literatura