Osteoporoza to choroba polegająca na zmniejszeniu się masy kości i ich zwiększonej łamliwości. Statystycznie dotyka ona najczęściej kobiety w okresie menopauzy oraz osoby powyżej 50 roku życia. Leczenie schorzenia ustalane jest zawsze indywidualnie, jednakże zmierza rówież do przywrócenia odpowiedniego poziomu wapnia w organizmie. A najlepiej zrobić to poprzez zdrową i zbilansowaną dietę.

Co jeść przy osteoporozie?

Osteoporoza to choroba, która zmienia nasze priorytety. Ważne staje się przede wszystkim zdrowie, a w dużej mierze odpowiada za nie zbilansowana dieta. Powinno znaleźć się w niej dużo wapnia - osoba dorosła powinna spożywać ok. 1000 mg tego pierwiastka dziennie. Najlepiej postawić jest na nabiał: mleko, sery, jogurty, maślanki czy kefiry. Warto pamiętać, że w wapń bogate są także warzywa (m.in. fasola, brokuły, kapusta) oraz strączki (m.in. soczewica). Pierwiastek ten zawierają także sardynki, tofu, suszone figi i morele, orzechy, ziarna sezamu, pestki dyni i pomarańcze. Wybór produktów bogatych w wapń jest na tyle duży, że każda osoba powinna znaleźć coś, co jest dla niej smaczne. Zbilansowanie diety nie powinno stanowić problemu również dla wegetarian czy wegan.

Czego unikać przy osteoporozie?

Przy osteoporozie ważne jest także, aby pewnych produktów unikać. Przykładem jest sól, która spożywana w zbyt wielkiej ilości może prowadzić do utraty wapnia. Warto również zrezygnować z nadmiernego picia alkoholu i kawy, które wypłukują wapń z organizmu. Szkodliwe są także papierosy, przez które kości ulegają demineralizacji. Dobrze być też czujnym w stosunku do napojów gazowanych. Wiele z nich zawiera kwas fosforowy, który przyczynia się do zwiększonego wydalania wapnia w trakcie oddawania moczu. Czy suplementacja wapniem ma sens? Po diagnozie osteoporozy na ogół zaleca się suplementację wapniem. Chodzi o to, aby szybko przywrócić jego odpowiedni poziom w organizmie, a wdrażanie zmian w diecie wymaga na ogół więcej czasu i wysiłku (w końcu nie łatwo jest z dnia na dzień zmienić swoje żywieniowe przyzwyczajenia). Poza tym suplementacja pozwala na dostarczenie pierwiastka w dokładnie takiej ilości, w jakiej jest potrzebny. Istnieje wiele preparatów z wapniem, wśród których wyróżnia się Calperos.

Dlaczego?

Zawiera on wapń w postaci węglanu, dzięki czemu jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm. Choć posiada on status leku, jest dostępny bez recepty i może być stosowany także w celach profilaktycznych. Więcej szczegółów można znaleźć na stronie https://calperos.pl/marka-calperos/calperos-lek-bez-recepty/.

Dieta to nie wszystko

Choć dieta przy osteoporozie jest niezwykle ważna, trzeba mieć także na uwadze inne kwestie. Przede wszystkim należy położyć większy nacisk na aktywność fizyczną. Warto zadbać o budowę siły mięśniowej oraz zwiększenie ruchomości w stawach. W tym celu można wykonywać specjalne ćwiczenia. Ale nawet regularny spacer się liczy. Ruch sprawia, że kości wzmacniają się, a układ kostny stabilizuje. Warto również połączyć aktywność fizyczną z przebywaniem na świeżym powietrzu. Promienie słońca stymulują nasz organizm do produkcji witaminy D, a ta z kolei zwiększa wchłanianie wapnia. Dobrze więc korzystać z ładnej pogody i często wychodzić na zewnątrz. Zimą, gdy dociera do nas mniej słońca,można postawić na suplementację witaminy D. Zdrowy styl życia pozwoli także raz na zawsze rozstać się z używkami jak papierosy czy kawa.

Odpowiednia dieta przy osteoporozie to jedna z głównych metod leczenia. Warto krok po kroku wypracowywać sobie nowe nawyki żywieniowe i wprowadzać do swojego jadłospisu coraz więcej produktów bogatych w wapń. Nawet jeśli objawy choroby ustąpią, nie zwalnia to z konieczności dostarczania organizmowi odpowiedniej ilości tego pierwiastka - to zresztą najlepsza profilaktyka. Pomocne może być także przyjmowanie wapnia w postaci suplementu, zwłaszcza przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ten pierwiastek. Więcej o diecie w osteoporozie można przeczytać na https://calperos.pl/blog/sg/dieta-w-osteoporozie-co-jesc-a-czego-unikac/

literatura